Koulutukset

Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Ääniä tulevaisuudesta -opas ja pakohuonepeli verkossa avaavat ovia kirjastojen uusille musiikkipalveluille

21/01/2022 @ 10:00 - 11:30

Ilona näyttää käsikirjan etukantta

 

 

 

 

 

 

 

Pirkanmaan ja Keski-Suomen (AKE Tampere) sekä Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan (AKE Vaasa) kehittämiskirjastot ovat julkaisseet oppaan ja pakohuonepelin kirjastojen musiikkiosaamisesta. Kyseessä on jo neljäs Pirkanmaan ja Keski-Suomen kehittämiskirjaston tuottama opas. Virtuaalinen pakohuonepeli on sarjassaan ensimmäinen ja ainutlaatuinen tapa uuden oppimiseen.

 

Tammikuussa julkaistu Ääniä tulevaisuudesta – musiikki, kirjastot ja mahdollisuudet -opas valottaa musiikkikirjastojen mahdollisuuksia ja tarjoaa tukea tulevaisuuden osaamiselle. Musiikin kuluttamisen tavat ovat tunnetusti murroksessa, ja trendit vaikuttavat myös musiikkikirjastotyöhön. Suoratoistopalvelujen käytön kasvu on johtanut esimerkiksi levyjen kysynnän vähenemiseen.

 

Kehittämistehtävästä vastaava koordinaattori Jarkko Rikkilä uskoo, että uudesta oppaasta on hyötyä kirjastojen johtamiseen, oppimiseen ja uusien ammattilaisten oppimateriaaliksi. Julkaisun suunnittelu aloitettiin valtakunnallisessa tilaisuudessa, kehittelyä tehtiin AKE-alueiden rajat ylittävällä yhteistyöllä ja julkaisun kirjoitti kirjastonhoitaja Ilona Heinonen Tampereen kaupunginkirjastosta.

 

Neljäs julkaisusarjamme teos täydentää värillisesti ja sisällöllisesti erinomaisesti aikaisempia. Yhteistyö toisen AKE-kirjaston eli Vaasan kanssa nosti vaikuttavuuden uudelle tasolle. Kirjastojen musiikkitoiminnalla ja -palveluilla on paljon mahdollisuuksia, jotka kirjastojen tulisi nähdä ja hyödyntää. Ilona jäsensi nämä julkaisuun erinomaisella tavalla, Rikkilä sanoo.

 

Oppaan sähköinen versio on julkaistu sekä suomeksi että ruotsiksi. Sähköiset versiot ovat vapaasti kaikkien saatavilla.

 

Ajassa kiinni oleva musiikkitoiminnan opas

 

Nykyaikainen kirjastojen musiikkitoiminta vastaa moniin kirjastolain tehtäviin. Kokoelmat, harrastustilat ja pedagogiikka tarjoavat ihmisille ja musiikille yhteisiä alustoja ilmaisulle. Musiikkitapahtumat ja yhdessä tekeminen tuovat kirjastoihin uusia musiikista kiinnostuneita asiakkaita. Yhteistyö kumppaneiden kanssa vahvistaa moniäänisyyttä, ja musiikin moninaisuus ja erilaiset representaatiot pääsevät esille.

 

Ilona Heinonen kertoo Ääniä tulevaisuudesta – musiikki, kirjastot ja mahdollisuudet -julkaisun sisältävän paljon vinkkejä sekä pienille että isoille kirjastoille.

 

Musiikkipalveluiden tulisi olla monipuolisia. Kirjassa on runsaasti konkreettisia tapausesimerkkejä Suomesta ja esimerkiksi Tanskan Odensesta. Harjoitukset ja tehtävät ravistelevat lukijaa pohtimaan musiikin murrosta oman työn näkökulmasta, Heinonen sanoo.

 

Ilonalla käsikirja kädessä Kirjapino Kirjapino

Ilona näyttää käsikirjan etukantta

 

Pelaa pakohuonepeliä netissä ja pelasta musiikkiosaaja pulasta

 

Ääniä tulevaisuudesta – musiikki, kirjastot ja mahdollisuudet -oppaan sisältöön liittyy pelillisesti akeroomescape.fi-osoitteesta löytyvä digitaalinen pakohuone. Pakohuonepelissä on tavoitteena pelastaa pulasta kirjaston musiikkiosaaja, joka viettää erikoista työpäivää musiikkiosastolla. Pelin ideoivat Vaasan ja Tampereen kehittämiskirjastot, ja sen toteutti Linda Mannila (Unlock it).

 

 

Julkistustilaisuus pe 21.1.

 

Uuden oppaan ja pakohuonepelin julkaisua juhlistetaan kaikille avoimessa Teams-tapahtumassa perjantaina 21.1. klo 10.00 – 11.30. Voit osallistua tilaisuuteen ilman ennakkoilmoittautumista tällä Teams-linkillä.

 

Lue julkaisu ja pelaa pakohuonepeliä

 

Ääniä tulevaisuudesta – musiikki, kirjastot ja mahdollisuudet -julkaisua jaetaan painettuna versiona Pirkanmaan ja Keski-Suomen kirjastoihin. Lisäksi saatavilla ovat suomenkielinen e-julkaisu sekä saavutettavat PDF-julkaisut suomeksi ja ruotsiksi.

 

Tutustu Ääniä tulevaisuudesta – musiikki, kirjastot ja mahdollisuudet -julkaisuun (suomeksi): https://www.tampere.fi/kirjasto/pike/musiikkijulkaisu/

 

Se Framtidens toner – musikbibliotekens potential (på Svenska): https://www.akepampas.fi/yleinen/framtidens-toner-musikbibliotekens-potential/

 

Kirjastolainen vailla menneisyyttä – musiikkiaiheinen pakohuone: http://akeroomescape.fi

 

Lisätiedot:

 

Tampereen kaupunginkirjasto

Alueellinen kehittämistehtävä

koordinaattori Jarkko Rikkilä

040 800 7828, jarkko.rikkila@tampere.fi

www.akepike.fi

 

Vaasan kaupunginkirjasto

Alueellinen kehittämistehtävä

palvelusuunnittelija Anneli Haapaharju

040 149 5924, anneli.haapaharju@vaasa.fi

www.akepampas.fi/

Tiedot

Päivämäärä:
21/01/2022
Aika:
10:00 - 11:30
Tapahtuma tagia:
, , , , ,

Järjestäjät

AKEpampas
Akepike