Koulutukset

Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

I valet och kvalet

13/04/2021 @ 12:00 - 15:30

en man som ska välja vilken bok han tar

Biblioteken har en viktig funktion i vår demokrati att möjliggöra allas tillgång till information. Enligt bibliotekslagen hör det till bibliotekens uppgift att erbjuda tillgång till material, information och kulturellt innehåll och att tillhandahålla en mångsidig och tidsenlig samling.

Hur fungerar medieurval på våra bibliotek idag? Vem är det som bestämmer vad som köps in och på vilka grunder? Bör biblioteken uppfylla alla önskningar som användarna har ? Vilka principer styr gallringen? Har biblioteken medieplan och följer man dem?

Vad bör man tänka på i mediestrategiskt arbete. Centraliserad uppköp och flytande samlingar ändrar arbetsprocesserna, hur ändrar de bibliotekariens roll? Hur kommer samlingarna att se ut i Svenskfinland i framtiden?  Dessa frågor diskuteras på ÅKE-webbinariet I valet och kvalet 13.4. Eftermiddagen präglas av lustfylld reflekterande, inte av sökandet efter rätt eller fel.

Program:

Linjerna öppnas 11.45

12.00-13.30  Samlingarna utvecklas. Vad är planen?

Mångsidiga och tidsenliga samlingar i Svenskfinland. Susanne Ahlroth; RVF

Allmänhetens delaktigheti medieplanering och tillit till bibliotek som kunskapsinstitution, Sofia Lenninger

Samtal om samlingspolitik.Rauha Maarno, Finlands biblioteksförening

13.30-13-45 Paus

13.45-14.30 Biblioteksfall

Biblioteket som fick starta om från början. Tapani Häkkinen, Lovisa stadsbibliotek

Kursböcker på allmänna bibliotek­ – en samhällsviktig service? Malin Wikström-Orre, Raseborgs stadsbibliotek Centraliserad inköp och flytande samlingar i Helsingfors. Tina Wigg, Helsingfors stadsbibliotek

14.30-15.30 Diskussion: Hur ser samlingarna ut på biblioteken i Svenskfinland 2025, 2050?

Diskussionen leds av Malin Utter som är universitetsadjunkt vid Högskolan i Borås och undervisar bland annat i media strategiskt arbete, inköp och  gallring.

Anmälning: Anmäl dig senast 8.4 via den här länken: Anmäl dig här

Webbinariet ordnas av svenska samarbetsgruppen för utvecklingsuppdrag (ÅKE) som består av Borgå, Vasa och Åbo stadsbibliotek som sköter det regionala utvecklingsuppdraget på sina respektive områden, det nationella utvecklingsbiblioteket, Helsingfors stadsbibliotek samt Regionförvaltningsverket. Webbinariet är avgiftsfri för deltagarna.

Tilläggsinformation: Jan Nyström, Borgå stadsbibliotek

Tiedot

Päivämäärä:
13/04/2021
Aika:
12:00 - 15:30

Tapahtumapaikka

Zoom/Teams

Järjestäjät

ÅKE
Regionförvaltningsverket
Helsingfors stadsbibliotek