Kiertävien laitteiden esittely

Yksi AKEpampaksen alueen yleisille kirjastoille tarjoama palvelu on erilaiset lainattavat laitteet. Laitteet ovat kolme eri somelaatikkoa (Kuvat, Videot, Ääni), robotit Dash ja Dot, ja Taikalattia. Lainausaika on 3-4 viikkoa.

Haluatteko jonkin esitellyistä laitteista lainaan juuri teidän kirjastoonne? Ottakaa silloin yhteys sähköpostiosoitteeseen akepampas@vaasa.fi.

Somelaatikko – Kuvat 

Tämän somelaatikon avulla otat parhaat kuvat ja teet nopeat videot helposti ja laadukkaasti. Paketti sisältää kameran, helppokäyttöisen jalallisen valaisimen oikeanlaisen valon luomiseen sekä gimbaalin videoiden kuvaamiseen älypuhelimella. 

Milloin tarvitset kuvat-somelaatikkoa? Esimerkiksi silloin, kun haluat ottaa kuvia someen tai vaikkapa verkkosivuilla tai esitteissä käytettäväksi. Ihan mistä kohteesta vain. Myös silloin, kun haluat ottaa hyvän kuvan henkilökunnan jäsenestä tai vieraastasi tai kun haluat tehdä vauhdikkaan (tai verkkaisemmankin) videon omaa älypuhelinta käyttäen ilman tärinöittä ja kuvan heilumisia. Myös tällöin tämä laatikko on sinulle juuri oikea.  

Entä, jos haluat täydellisen valaistuksen kirjailijavieraanne videoon hänen vieraillessaan kirjastossanne? Tällöin kannattaa ottaa lisäksi myös Videot-somelaatikko, jolloin saat käyttöösi myös videokameran ja jalustan. Muistathan siis, että voit varata kirjastonne käyttöön useammankin somelaatikon samanaikaisesti!

Somelaatikot ovat tarkoitettu vain kirjastohenkilökunnan käyttöön. Niitä saa hyvin mielellään hyödyntää myös asiakkaiden ja ryhmien kanssa, kunhan käyttäjä on kirjaston työntekijä. 

Somelaatikko – Videot 

Tämän somelaatikon avulla teet nopeasti videot helposti ja laadukkaasti. Paketti sisältää videokameran ja jalusta sekä Mac-tietokoneen ja langattoman mikrofonin.  

Milloin tarvitset Videot-somelaatikkoa? Esimerkiksi silloin, kun haluat tehdä kirjailijavierasta videon ja laittaa se Youtubeen tai verkkosivulle. Tarvitset laatikon myös, jos haluat tehdä kirjatrailereita tai näyttäviä esittelyvideoita kirjastosta. Voit laatikon avulla myös muokata älypuhelimella otettuja videoita.  

Jos haluat laadukasta ääntä videoon, niin kannattaa lainata myös ääni-somelaatikko, jolloin saat käyttöösi äänentallentimen varustepaketteineen ja kuulokkeet. Muistathan siis, että voit varata kirjastonne käyttöön useammankin somelaatikon samanaikaisesti! 

Somelaatikot ovat tarkoitettu vain kirjastohenkilökunnan käyttöön. Niitä saa hyvin mielellään hyödyntää myös asiakkaiden ja ryhmien kanssa, kunhan käyttäjä on kirjaston työntekijä.

Somelaatikko – Ääni 

Tämän somelaatikon avulla tallennat ääntä helposti ja laadukkaasti. Paketti sisältää äänentallentimen varustepaketteineen, ladattavat paristot ja niille laturin sekä kuulokkeet.

Milloin tarvitset ääni-somelaatikkoa? Silloin, kun haluat tehdä podcastin tai tallentaa muuten ääntä esimerkiksi videota varten. Äänentallenninta voidaan käyttää myös varalta videota kuvattaessa, jolloin varmasti saadaan ääni tallennettua, mikäli (video)kameran tai älypuhelimen mikki ei jostain syystä toimikaan kunnolla. Tätä somelaatikko kannattaa siis käyttää myös Videot-somelaatikon ja Kuvat-somelaatikon kanssa.  

Tallennettua ääniraitaa on myös helppo editoida. Millaiselta kuulostaisi kirjaston esittely podcastina? Tai kirjavinkkaus pelkän äänen avulla? Tämän helposti mukana kuljetettavan äänentallentimen avulla voit helposti tallentaa myös ääniefektejä tai taustaääniä käytettäväksi esimerkiksi videoissa. Miltä kuulostaisi esimerkiksi keväisen metsän äänet eräkirjallisuusvinkkauksen taustalla? 

Somelaatikot ovat tarkoitettu vain kirjastohenkilökunnan käyttöön. Niitä saa hyvin mielellään hyödyntää myös asiakkaiden ja ryhmien kanssa, kunhan käyttäjä on kirjaston työntekijä.

Dash ja Dot -robotit

Dash ja Dot ovat pieniä robotteja, jotka mahdollistavat lapsille hauskan tavan oppia yksinkertaista ohjelmointia jo varhaisella iällä. Robottien mukana tulee monia lisäosia, joilla voidaan elävöittää leikkejä ja pelejä.

Dash, eli se isompi robotti, osaa liikkua ja tehdä paljon hauskoja asioita. Dot, pienempi robotti, ei pysty liikkumaan, mutta osaa tehdä paljon muuta. Roboteissa on sisäänrakennettu kaiutin, ohjattavat ledit, jotka vaihtavat väriä, anturit, jotka saavat robotin väistämään esteitä jne. Lisäksi robotit kommunikoivat keskenään. Robotteja ohjataan mukana tulevan iPadin avulla.

Robottilaatikoita on neljä ja jokaisessa on mukana yksi Dash, yksi Dot sekä ipad.

Home (makewonder.com)

Wonder Workshop Dash Robot Unboxing, Demonstration & Review Part 1 #robot #unboxing #unboxingvideo (youtube.com)

SodaStream Nordic Social 6s 16 9 FI (youtube.com)

Wonder for Dash & Dot Robots – Google Play ‑sovellukset

Taikalattia

Taikalattia on interaktiivinen laite, joka herättää lattiasi eloon! Järjestelmä koostuu tietokoneesta ja videoprojektorista, joka heijastaa kuvaa suoraan lattialle vaalealle alustalle. Taikalattia aktivoi ja innostaa liikkumaan sekä ratkaisemaan erilaisia tehtäviä, ja sopii kaiken ikäisille. Koko kuva-ala reagoi käyttäjän liikeisiin ja eleisiin. Laitteen ohjelmavalikosta voi valita sopivia tehtäviä ja pelejä, valittavana on 500 peliä. Pelit heijastetaan suoraan lattialle. Peliala on n. 2 metriä kertaa 3.