Månadsbrev

September startade med ett ryck: biblioteksbesök i Kristinestad, Storå, Östermark, Lestijärvi, Evijärvi, Jakobstad, Pedersöre, Nykarleby och Vörå. Det var trevligt att se hur olika bibliotek fungerar och hur olika biblioteksbyggnader möjliggör mångsidiga och samtidigt mycket personliga tjänster. Det finns mycket variation i regionen, så det har varit en glädje att se hur biblioteken har anpassat sig för att möta behoven hos sin kundkrets. I vårt utvecklingsarbete ska vi också beakta regionens mångfald och de små och stora bibliotekens utvecklingsbehov. Mötena ger oss alltid nya idéer, utifrån vilka vi kan börja planera utbildning och riktningen för utvecklingsgruppens verksamhet.

Den nationella Digi -gruppen träffades för att diskutera aktuella frågor och planera det kommande året. Målet är att under detta år fokusera utvecklingen på att ordna digitalt stöd, stärka den digitala kompetensen, öka användning av den artificiella intelligensen, samt ge tekniskt stöd med apparater och programvaruutbildning. Cirkulerande apparater och lånerobotar fortsätter transporteras till de bibliotek som redan bokats, men nya reservationer kan inte längre göras eftersom resten av året redan är fullbokat.

Musikgruppen började som ett enhetligt team, så att gruppens storlek är lämplig och det finns tillräckligt med mångfald i utbytet av idéer. Du kan fortfarande gå med i musikteamet, om du är intresserad av ämnet kan du skicka ett meddelande till annika.ilmola(at)vaasa.fi. Seniliinit och SeniorPampas inledde sin verksamhet med ett höstmöte. Seniliinernas gäst var Marika Lindholm från Muistitalo för att berätta om samarbetet med närbiblioteken och om att möta en minnessjuk kund i biblioteket. Gäst hos Seniorpampas var Jonna Steinrud från Säters bibliotek, som berättade om tyngdpunkter på deras digitala tjänster, seniorarbete och minneslådor.

AKEpampas Flytande-podcasts lanseras i början av oktober och kan lyssnas gratis på Spotify-plattformen. Podcastavsnitten diskuterar biblioteksbranschens förändrade roll och den mångfald av förändringar som omvandlingen medför för både arbetsbilden och ork i arbetet. https://www.akepampas.fi/category/podcast/

Du kan kolla vår webbplats för nyheter som: Bergös studieresa och Seinäjokis erfarenheter av att sluta plasta böcker. https://www.akepampas.fi/category/nyheter/

Fortbildningar i Oktober:

https://link.webropolsurveys.com/EP/E6EFA7C6F817C742

  • Seniordag fre 20.10. kl 8:30-15:45 Vasa, huvudbiblioteket

https://link.webropolsurveys.com/EP/E6EFA7C6F817C742

Pe/fre 17.11 kl. 9.30-11.00: https://us02web.zoom.us/j/82424406176