Månadsbrev för december

För oss på AKEpampas har slutet av året handlat om att planera nästa år och ordna utbildningar. Vi samlas för hela områdets gemensamma Virtuella glöggmorgon 7.12.2023 kl. 9–10. Kom med och ta del av vår verksamhetsplan för nästa år samt berätta om ditt eget biblioteks händelser under det gångna året.

På musikteamets träff i november fick vi besök av Tuomas Pelttari från det riksomfattande utvecklingsuppdragets musiktjänster. Han lyfte fram de mycket djupgående och mångsidiga analyserna på musiikkikirjastot.fi som alla bibliotek kan dra nytta av och dela fritt på sina egna webbplatser.

På Seniliinits träff i november berättade utvecklingschefen Marja-Liisa Nevala från Kauhavan Seudun Vanhustenkotiyhdistys ry om deras Aijjoos-verksamhet för seniorer. Senior Pampas fick besök av Anna Söderström från Tölö bibliotek som berättade om Novellcafé-verksamheten.

AKEpampas ordnade de årliga direktörsdagarna på hotell Alma i Seinäjoki i samarbete med Regionförvaltningsverket och Östra Finlands universitet. Dagens tema var Kompetensledning. Direktörsdagarna inledde en tredelad utbildningsserie om kompetensledning. Den första delen ordnades på plats och de två följande delarna ordnas på distans i början av nästa år. Utbildare var lösningsfokuserade coachen Arttu Puhakka.

AKEs egen podcast Pinnalla/Flytande har publicerat sitt andra avsnitt. I det andra avsnittet behandlas arbetshälsa med arbetarskyddsfullmäktige Merja Lahti och i mitten av december publiceras det tredje avsnittet, där regionförvaltningsverkets överinspektör för biblioteksväsendet Mika Mustikkamäki berättar om kristålighet på biblioteken.

Du kan lyssna på podcasten gratis här.

AKEpampas önskar er alla en riktigt god jul!