Månadsbrev för januari

År 2024 börjar med ett aktuellt, men också lite tungt ämne. Eftersom årets tema är Ungdomar och utmanande möten på biblioteket, kommer vår utbildningsserie att fokusera på ungdomar och besvärliga situationer.

Musikteamet valde Digitalisering som tema för 2024 och planerade verksamheten på konkret nivå utifrån temat. På träffen diskuterade teamet också Teostos avgifter för nättillstånd för musikevenemang och hur de begränsar publiceringen av inspelningar.

I seniorgrupperna noterades ett behov av bättre digitala färdigheter. Deltagarna önskade vägledning om hur man lär ut digitala färdigheter samt stöd för användning av olika program. Utifrån det här har vi funderat på om seniorgrupperna kunde samarbeta med den nya digitaliseringsgruppen.

På Liboppi kommer vi under nästa år att publicera en kurs i biblioteksengelska och i början av året publiceras kursen Hei me vinkataan med Marika Helovuo. Vi kommer att ordna presentationer om nya Liboppi-kurser i form av distanskaffe.

I slutet av året publicerades Liboppi-utbildningen Gör biblioteket tillgängligt med online tjänster, som bygger på vårt tillgänglighetsprojekt, och vi utbytte nyheter med biblioteken i regionen på vår virtuella glöggträff. Bokkarusellen ordnas igen i januari. I Bokkarusellen tipsar biblioteksanställda från olika finlandssvenska regioner om de nyaste böckerna. Temana för karuselldagarna är följande: 23.1 barnböcker, 24.1 ungdomsböcker och faktaböcker, 25.1 vuxenlitteratur. Du kan följa dagen via Bibliotekskanalen: www.bibliotekskanalen.fi/live

I början av året får AKEpampas också en ny visuell profil och logo, vilket kommer att synas i vår kommunikation, på vår webbplats och i våra kanaler i sociala medier. Med den visuella profilen vill vi förtydliga och förenhetliga vår kommunikation.

På webbplatsen kommer vi också att bygga upp en materialbank under nästa år, där biblioteken i vår region kan dela med sig av sina idéer och ta vara på andras idéer.

Podcastens decemberavsnitt handlar om kristålighet på biblioteken tillsammans med regionförvaltningsverkets överinspektör för biblioteksväsendet Mika Mustikkamäki. Du kan lyssna på podden här.

Länk till verksamhetsplanen:

https://www.akepampas.fi/yleinen-sv/verksamhetsplan/