Månadsbrev för maj

Året har gått väldigt fort och vi har hunnit producera nytt lånematerial, uppleva nya möten med biblioteksanställda och göra många ändringar också i AKEpampas-teamets verksamhet. Vår nyaste lånelåda är Spellådan. I den finns olika grupp- och brädspel för barn och ungdomar, en Ipad, hörlurar och VR-glasögon. Lånetiden är en månad. Vår välanvända och omtyckta Magic Carpet blir slutligen pensionerad i slutet av året. Den kan ännu reserveras från september till slutet av året. Våren fortsätter med biblioteksbesök och i maj åker vi till Alajärvi, Alavo, Kuortane, Lappo och Östermark.

En utbildning om förebyggande personsäkerhet och hantering av hotfulla situationer ordnas torsdagen den 30 maj kl. 8.30–16.00 på kulturcentret Vanha Paukku i Lappo. Utbildare är Tero Ålander från Mielenrauha Oy. Utbildningen är godkänd av Trafi och ger ett yrkeskompetensintyg som gäller i fem år. Intyget betalas separat av varje bibliotek. Anmäl dig här senast den 22 maj.

Digitaliseringsgruppens sista träff hålls den 31 maj. Henri Vuorenmaa och Virpi Kortesniemi presenterar då det digitala stödet på biblioteken i Seinäjoki.

Vi deltar i VAKE- och AKE-koordinatorernas gemensamma utvecklingsdagar i Rovaniemi den 18–19 april. Där får vi bekanta oss närmare med varandra och våra arbetsformer. Vi får också höra Oona Tikanoja berätta om hur man kan förutspå framtiden. Om du deltar i biblioteksdagarna i Kuopio den 4–5 juni, kom och hälsa på oss i AKE:s gemensamma monter! Årets studieresa görs i enlighet med ungdomstemat till Hip Hop-biblioteket i Jyväskylä den 5 september. Resan tar en dag; bussen startar från Karleby och plockar sedan upp deltagare i Vasa och Seinäjoki. Anmälan pågår nu här och vi tar emot anmälningar fram till slutet av juni. Lyssna på våra senaste podcast-avsnitt här.

AKEpampas önskar alla en riktigt skön sommar! Om det är lugnt på biblioteket under sommaren kan du göra några kurser på Liboppi eller lyssna på vår podcast!