Seinäjoki biblioteks aspiration om avstående från plastik

Bibliotekschef Kirsti Länsikallio från Seinäjoki beskriver vilken typ av iakttagelser som gjordes när man övergav plastning av materialet.

Seinäjoki stadsbibliotek gav upp från början av 2022 att plastar allt material. Att minska plasten stödjer en hållbar utveckling och frigör arbetstid för andra uppgifter, och material kan cirkuleras snabbare då plastning fasen utelämnas. Att utelämna plastning gav en besparing på drygt 15 000 € per år. Med de sparade pengarna hålls materialanskaffningar på en bra nivå och arrangemang och författarbesök anordnas för alla åldersgrupper. Vissa enskilda volymer har tagits bort på grund av slitage, men helhetsintrycket av materialets skick har varit bra. Materialet har hållit sig förvånansvärt bra även under transport och på returmaskinen. Pocketromaner har inte hållit utan plast. Illustrationen på omslaget och den inledande texten lockas att låna, så det har ansetts viktigt att behålla dem i böckerna. Vissa tidskrifter har också slitits ut snabbt, men på grund av den korta cirkulationstiden uppstår inget betydande slitage. Barn – och ungdomsböcker har hållit bra.

Förra året steg antal lån till 1 550 000 lån, vilket är det största beloppet hittills. Utlåningen ökade med nästan två procenten från föregående år. 60% av lånen var lån till material för barn och unga.

Mot bakgrund av mottagna synpunkter och erfarenheter från kunder beslut om att beställa vuxenromaner i plastad. De andra typerna av material höll sig bra även utan plastbeläggning. Årliga avskrivningar görs ungefär lika mycket, ca 170 av 2022 års inköp är hittills strukna.

Nyheter från Bibliotek kanal

  • ons och to 30.-31.8.2023 klo 10-18: Faktaboksfestival, salen 104 program, Vetenskapernas hus, Helsingfors
  • fre 8.9.2023. IBBY Finland ry Mielen kielellä –barn och ungdomarbokseminar, Böle bibliotek Auditoriet, Helsingfors
  • fre 22.9.2023 kl 13-15 Finlands biblioteksförening årsmötet, Kervo bibliotek, Kervo
  • ons 10.10.2023 kl 18: SKTL litteraturöversättarnas avdelnings Översättarklassiker -evenemang, Berghälls bibliotek, Helsingfors
  • to 18.10.2023. Förvärvsdag för konsortiet av folkbibliotek, Helsingfors.

Mer detaljerad information finns på bibliotekskanal och på arrangörernas sida. Vi kommer också att påminna dig om dessa en sändning i taget på våra sociala mediekanaler när evenemangen närmar sig. Att spåra försändelser är lika enkelt som tidigare. Både förhandsinformation och spårning av försändelsen finns på den välbekanta sidan:
https://www.kirjastokaista.fi/live/

Poddtips
Vi rekommenderar dig varmt att bekanta dig med och dela information i dina områden om Lojo stadsbiblioteks underbara ”Det är aldrig för sent att börja läsa” -podcast:
https://www.kirjastokaista.fi/koskaan-ei-ole-liian-myohaista-aloittaa-lukemista-kertoo-uusi-podcast/

Ämnesval från utbildningskanal
i biblioteksbanan kan du hitta föredrag och föreläsningar om yttrandefrihet och påverkande information som producerats genom åren. Ämnet är tyvärr fortfarande aktuellt. som ett tips, utmärkta informationspaket i ämnet.
https://www.kirjastokaista.fi/sananvapaus/