Marraskuun kuukausikirje

Lokakuun alussa kokoontuivat AKE:t, VAKE, ERTE, AVI ja OKM suunnittelemaan seuraavan vuoden toiminnan linjauksia.

OKM seuraa kirjastojen johto- ja asiantuntijatehtävissä olevien kielellisen ja kulttuurisen moninaisuuden edistämistä, sekä täydennyskoulutusten määrää ja alueellista kattavuutta. Lisäksi seurataan kirjastojen ja niiden tilojen käytön muotoutumista ja merkitystä moninaisille kohtaamisille.

AKEpampaksen seuraavan vuoden strategiaa hiottiin lokakuun ajan ja yhtenä ensi vuoden teemoista tulee olemaan: Nuoret kirjastoissa. Teema näkyy koulutussarjassa, joissa pyritään vastaamaan haastaviin tilanteisiin, ongelmallisten nuorten kohtaamisessa kirjastoissa.

Lanukkaat ja Barnpampasit suunnittelivat yhteistä materiaalipankkia, kevään vinkkauspiirien sekä massakirjavinkkauksien aikataulua ja lastenkirjastopäivät toteutetaan keväällä kaksikielisenä. Musatiimissä suunniteltiin yhteistä toimintamuotoa, sekä tavoitteita seuraavalle vuodelle.

ÅKE -ryhmällä on uudenlainen logo käytössään ja he järjestivät syksyllä Smakbitar -koulutuksen kielisaarekekouluille ja Bokkarusellen tulee tallenteena kirjastokaistalle 23.-25.1.2024 ja on katsottavissa täältä https://www.kirjastokaista.fi/sv/live/.

Libopin tavoitteet vuodelle 2024 ovat mm: Laadukkaiden valtakunnallisesti koordinoitujen kurssisisältöjen tuottaminen, käyttäjäkokemusten kerääminen ja arviointi, tilastointityökalujen arviointi ja kehittäminen, tehokas viestintä ja markkinointi ja valtakunnallinen koulutuspäivä.

AKE -johtajien tapaamisessa käsiteltiin E-kirjastohankkeen siirtymistä Kansalliskirjastolle. Mikäli sinua kiinnostaa lähteä kehittämään E-kirjastopalveluita, voit osallistua työryhmään. Jäseniä toivotaan osallistumaan ympäri Suomea, niin pienistä kuin suuristakin paikkakunnista. E-kirjasto on kaikkien e-kirjastossa mukana olevien kuntien yhteinen palvelu. Tarkoituksena on, että kunnat vastaavat myös e-kirjaston osalta kirjastoammatillisista tehtävistä. Tätä tarkoitusta varten e-kirjastolle luodaan kymmenen työryhmää. Mukaan voi ilmoittautua, vaikka ei vielä olisikaan aivan varma siitä, liittyykö oma kunta mukaan yhteiseen e-kirjastoon. Työryhmien toiminta käynnistetään vielä tämän vuoden puolella. Jos kuntanne ei liitykään e-kirjastoon, otetaan työryhmään tilalle toinen jäsen sellaisesta kunnasta, joka lähtee yhteiseen e-kirjastoon mukaan. Työryhmät tarjoavat eväitä verkostoitumiseen ja oman osaamisen kerryttämiseen. Työryhmien avulla on mahdollista vaikuttaa siihen, millainen yhteisestä e-kirjastosta tulee ja mihin suuntaan se tulevaisuudessa kehittyy. Työryhmien tehtävät ovat määräaikaisia ja jäsenet vaihtuvat kaksivuotiskausittain. Työtä tehdään etänä eli matkustamista Helsinkiin ei vaadita. Työryhmien toimintaa tukee Kansalliskirjaston e-kirjastoyksikön henkilökunta.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen

AKEpampaksen ensimmäisessä Senioripäivässä olivat kouluttajina ihastuttavat musiikkiterapeutit Marjo Helene Haanpää ja Eva-Lott Björklund. Päivä toteutettiin kaksikielisenä ja ohjelma koostui luennosta ja pajatyöskentelystä. Päivä antoi monipuolisia välineitä tehdä niin seniori -kuin musiikkikirjastotyötä.

Pelipäivä järjestettiin kolmannen kerran yhteistyössä Lahden AKE:n kanssa ja aiheena oli pelit ja pelillinen oppiminen kirjastossa. Pelaamisesta annettiin monipuolinen kattaus kirjastoissa pelaamisen innostamiseen sekä pelilliseen oppimiseen ikään katsomatta. Pelaamisen kulttuurista käytiin läpileikkaus historiasta tähän päivään ja kirjastokaistalta on nähtävissä tallenteet päivästä marraskuun aikana. Kirjastojen pelillistä toimintaa tukemaan on tulossa lainattava pelilaatikko.

Mentorointiohjelma alkaa tammikuussa ja siihen ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä ja ilmoittautuminen on auki 17.11. asti. Ohjelman keskeisiä teemoja ovat hiljainen tieto, osallisuus, viestintä, itsensä johtaminen ja yhteistyö. Mentorointi on molemmille osapuolille erinomainen tapaa saada uusia näkökulmia, osaamista, tukea ja verkostoja tukemaan kirjaston arkea.

Ohjelmaan kuuluu viisi yhteistapaamista sekä parien keskinäiset tapaamiset. Ohjelman käynnistävä kick-off -tilaisuus järjestetään 17.1.2024 klo 12-15 Tampereella pääkirjasto Metsossa. Muut neljä yhteistapaamista toteutuvat etäyhteyksin. Ohjelman vetäjänä toimii viestintäasiantuntija, NLP Trainer ja uravalmentaja Reetta Viinanen.

Voit osallistua mentorointiohjelmaan täältä: Mentorointiohjelma

Olemme tekemässä verkkosivuillemme oman alasivun alueen kirjastojen hankeraporteista, joiden kautta myös muut alueen kirjastot voivat lukea hankkeista ja täten saada ideoita sekä työkaluja oman työn kehittämiseen. Voit laittaa kirjastosi hankeraportin sähköpostina meille osoitteeseen: akepampas@vaasa.fi

AKEpampaksen Pinnalla/Flytande podcastit on julkaistu, syksyn aikana on kuunneltavissa kolme jaksoa, jotka käsittelevät: Musiikin muuttuvaa roolia kirjastotyössä, Vaikeiden tilanteiden purkua ja Kriisinkestävyyttä kirjastoissa.

Podcast on kuunneltavissa täältä https://spotifyanchor-web.app.link/e/i2VaHevRZDb