Suomenruotsalaiset kirjastopäivät Maarianhaminassa
Suomenruotsalaiset kirjastopäivät järjestettiin Maarianhaminassa 15.–17.5. ja niiden teemana oli Demokratia ja yhteisöllisyys. Mustasaaren kirjastosta meitä oli neljä osallistujaa. Päivien aikana saimme kuunnella luentoja mm. ihmiskohtaamisista ja rinnakkaiselosta kirjastoissa, valmiudesta sekä kulttuurin roolista (korkea)koulutuksessa. Osallistuimme myös shared reading -mallia ja kirjastojen valmiutta koskeviin työpajoihin, ja kirjailijat Jolin Slotte ja Karin Erlandsson keskustelivat selkokielellä kirjoittamisesta. Päivien aikana oli myös mahdollista tutustua useampaan kirjastoon: Maarianhaminan kaupunginkirjastoon, Jomalan kirjastoon ja Ytternäsin koulukirjastoon. Matkan kulinaarinen kohokohta oli päivällinen Smakbyn ravintolassa, jossa Michael Björklund kertoi omista kokemuksistaan työelämänsä aikana.
Kirjastopäivien ohjelmassa oli useampi mainitsemisen arvoinen osio. Muutama meistä kokeili shared reading -mallia koulutetun ohjaajan johdolla. Tekstin sisällön yhdessä pohtiminen oli mielenkiintoinen uusi tapa keskustella lukukokemuksista. Tommi Laition rinnakkaiseloa käsittelevä esitys loi parempaa ymmärrystä siitä, miten eri käyttäjäryhmiä ja heidän erilaisia, ja välillä ristiriitaisiakin, odotuksiaan ja tarpeitaan voi käsitellä. Selkokielellä kirjoittamista koskeva keskustelu muistutti meitä saavutettavien medioiden tärkeydestä, jotta tieto ja kirjallisuus olisi kaikkien saatavilla, rajoitteista huolimatta. Kirjastokäyntien aikana saimme tietoa erilaisista lukemisen edistämistavoista ja uusia ideoita kirjastotilojen käytöstä.
Monipuolisen ohjelman ansioista saimme paljon uusia ideoita kotiin tuotaviksi omiin kirjastoihimme. Oli myös mukavaa ja antoisaa tutustua kollegoihin muista kirjastoista ympäri Suomen, ja lähdemme mielellämme jatkossakin sekä Maarianhaminaan että suomenruotsalaisille kirjastopäiville!
Tina Back, Emilia Lall, Mikaela Lövdahl, Tove Miekk-oja