Seinäjoen kirjaston kokeilu muovituksesta luopumisesta

Seinäjoen kirjastotoimenjohtaja Kirsti Länsikallio kuvaa, millaisia havaintoja aineiston muovituksesta luopumisessa tehtiin.

Seinäjoen kaupunginkirjasto luopui kaiken aineiston muovittamisesta vuoden 2022 alusta alkaen.

Muovin vähentäminen tukee kestävää kehitystä, sekä vapauttaa työaikaa muihin tehtäviin ja aineistot saadaan kiertoon nopeammin muovitusvaiheen jäädessä pois. Muovituksen pois jättäminen toi säästöä vuodessa yli 15.000 euroa. Säästyneellä rahalla pidetään aineistohankinnat hyvällä tasolla, sekä järjestetään tapahtumia ja kirjailijavierailuja kaikille ikäryhmille.

Joitain yksittäisiä niteitä on poistettu kulumisen takia, mutta yleisvaikutelma aineiston kunnosta on ollut hyvä. Aineisto on kestänyt yllättävän hyvin myös kuljetuksissa ja palautusautomaatin hihnalla. Irtokansilla olevat romaanit eivät ole kestäneet ilman muovia. Kansipaperin kuvitus, sekä esittelyteksti houkuttelevat lainaajia, jolloin on koettu tärkeäksi säilyttää ne kirjoissa. Jotkut aikakausilehdet ovat myös kuluneet nopeasti, mutta lyhyen kiertoajan vuoksi, merkittävää kulumista ei ehdi syntyä. Lasten- ja nuortenkirjat ovat kestäneet hyvin.

Vuonna 2023 Seinäjoen kirjaston lainausmäärät nousivat 1.550.000 lainaan, mikä on Seinäjoen kirjaston ennätysmäärä tähän mennessä. Lainaus lisääntyi edellisvuodesta lähes kaksi prosenttia. Lainoista 60 % oli lasten- ja nuortenaineistojen lainoja. Saatujen asiakaspalautteiden ja kokemusten perusteella, tehtiin päätös tilata aikuisten romaanikirjallisuuden muovitettuna. Muut aineistolajit kestivät käyttöä hyvin ilman muovitustakin.

Vuosittaisten poistojen määrä on säilynyt samana, vuoden 2022 hankinnoista on tähän mennessä poistettu n. 170 kpl.

Kirjastokaistan uutisia

  • ke ja to 30.–31.8.2023 klo 10-18: Tietokirjafestivaali, salin 104 ohjelma, Tieteiden talo, Helsinki
  • pe 8.9.2023: IBBY Finland ry:n Mielen kielellä – lasten- ja nuortenkirjaseminaari, Pasilan kirjaston auditorio, Helsinki
  • pe 22.9.2023 klo 13-15: Suomen kirjastoseuran vuosikokousseminaari, Keravan kirjasto, Kerava
  • ti 10.10.2023 klo 18: SKTL:n kirjallisuuden kääntäjien jaoston Kääntäjäklassikot-tapahtuma, Kallion kirjasto, Helsinki
  • to 18.10.2023: Yleisten kirjastojen konsortion hankintapäivä, Helsinki

Tarkempaa tietoa löytyy Kirjastokaistalta sekä tilaisuuksien järjestäjien sivulta. Muistutamme näistä myös lähetys kerrallaan some-kanavissamme sitä mukaa, kun tilaisuudet lähestyvät. Lähetysten seuraaminen tapahtuu yhtä helposti kuin aiemminkin. Sekä ennakkotiedot että lähetyksen seuraaminen löytyvät tutulta sivulta:
https://www.kirjastokaista.fi/live/

Podcast-vinkki
Suosittelemme lämpimästi tutustumaan ja jakamaan alueillanne tietoa Lohjan kaupunginkirjaston upeasta ”Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa lukemista” -podcastista:
https://www.kirjastokaista.fi/koskaan-ei-ole-liian-myohaista-aloittaa-lukemista-kertoo-uusi-podcast/

Aihepoiminta Koulutuskanavalta
Kirjastokaistalta löytyy vuosien varrella tuotettuja puheenvuoroja ja luentoja sananvapaudesta ja informaatiovaikuttamisesta. Aihekokonaisuus on valitettavan ajankohtainen yhä vaan. Vinkkinä erinomaisia tietopaketteja aiheesta:
https://www.kirjastokaista.fi/sananvapaus/