Virkailijavaihdossa 13.-14.5.2024: Kesä saapui Seinäjoella

Kokkolan pääkirjastossa oli helmikuussa virkailijavaihdossa Leena Nurmosta, ja hän suositteli kovasti virkailijavaihtoa. Siitäpä innostuneena mieleeni tulikin Seinäjoen hieno Apila-kirjasto, jossa tiesin tehtävän laadukasta lasten- ja nuortenkirjastotyötä. Vaihdon sopiminen onnistui sujuvasti ja Seinäjoella tehtiin minulle suunnitelma ”vaihto-ohjelmaksi”.

Vietin kaksi päivää tutustumassa Seinäjoen kaupunginkirjaston toimintaan, ja maanantaiaamu alkoikin vauhdikkaasti Sallan ohjaamaan eskariseikkailuun osallistumalla. Itse asiassa seikkailu toimi hyvin myös näin aikuiselle, ja samalla oppi tuntemaan kirjaston toimintoja ja paikkoja. Tutustuimme eri osastoihin ja esimerkiksi palautusautomaatin toimintaan ja lopuksi kuuntelimme Älä avaa tätä kirjaa-tarinan. Esikoululaisten jälkeen saapui kaksi ryhmää vitosluokkalaisia, joiden mukana tein valokuvasuunnistuksen. Samantyyppisiä tehtäväosioita olen käyttänyt omassakin työssäni, mutta en ollut hoksannut yhdistää niitä tällä tavalla, ja kokeilinkin vastaavaa valokuvasuunnistusta Kokkolassa, kun viimeisellä kouluviikolla koululaiset tekivät paljon retkiä kaupungille ja kirjasto oli yhtenä etappina. Valokuvasuunnistus toimii hyvin isommallakin porukalla.

Lasten- ja nuortenosaston johtajan Outin opastamana kiersimme vielä tutustumassa tarkemmin eri paikkoihin ja hän kertoi Seinäjoella tehtävästä lasten- ja nuortenkirjastotyöstä. Paljon samaa käytännöissä on, mutta esimerkiksi järjestelmällisesti vinkattavat luokka-asteet vaihtelevat, Seinäjoella vinkataan kaikki vitoset, Kokkolassa kolmoset. Limingan kirjaston murhamysteeri on osoittautunut hyväksi systeemiksi, ja se on käytössä molemmissa kirjastoissa seiskaluokkalaisille.

Toisen päivän aloitin tutustumalla kahteen kirjastoautoon ja kirjastoautotoimintaan muutenkin. Päivän aikana sain lisäksi kuulla aikuisten tapahtumatoiminnasta, Eepos-kirjastoista ja ikäihmisten palveluista. Tietovisat, leffaillat, erillinen nuortentila, Tuuppari-palvelu sekä digineuvontaan keskittynyt työntekijä ovat ainakin sellaisia palveluita, joita ei varmaankaan ihan joka kirjastossa ole. Mielenkiintoista oli myös huomata esimerkiksi erilaisia käytäntöjä työvuorojen ja etenkin asiakaspalvelun päivystysvuorojen suunnittelussa. 

Apila-kirjasto oli minulle entuudestaan esimerkiksi koulutuspäiviltä tuttu, mutta nyt oli mukava tutustua myös muihin tiloihin kuin Jaaksi-saliin ja osastoihin. Tiistaina iltapäivällä olisin jo ehkäpä osannut kulkea oikeista ovista henkilökunnan tiloihin, mutta helteinen paluumatka Kokkolaan odotti.

Tuhannet kiitokset kaikille Seinäjoen kirjaston työntekijöille, jotka minulle työstään kertoivat!