Virkailijavaihdossa Kokkolan kaupunginkirjastossa 20.2.- 22.2. 2024 

Osallistuja: Leena Kristola (kirjastovirkailija Seinäjoki / Nurmon kirjasto)  

Yhteyshenkilöt Kokkolassa: Susann Forsberg (kirjastotoimenjohtaja) ja kirjastonhoitaja Heidi Tuikka  

Omat esimiehet: Mia Penttala-Salli (lähipalvelujohtaja) ja Noora Vuorenmaa (vastaava kirjastonhoitaja Nurmossa) 

Minut otettiin Kokkolassa oikein hyvin vastaan. Teimme aluksi yleisluontoisen tutustumiskierroksen kirjastorakennuksessa. Sain tutustua kolmen päivän aikana monipuolisesti eri osastoihin. Juttelin eri osastojen työntekijöiden kanssa ja sain jonkinnäköisen yleiskuvan toiminnasta ja saatoin verrata sitä Seinäjoen kirjaston vastaavaan. Tutkin myös käyttösääntöjä ja silmäilin vuoden 2022 toimintakertomusta. Sain monia hyviä vinkkejä omaan työhöni. Heti palattuani seuraavan päivän palaverissa sain jaettua kokemuksiani myös työkavereilleni ja jätin muistiinpanoni kaikkien hyödynnettäviksi yhteiselle R-asemalle. 

Itselleni varmaankin antoisinta oli jutella kotikirjastopalvelusta vastaavan Kristiinan kanssa. Hän esitteli työtään ja minä kerroin puolestani hänelle kehittelemistäni tarinatuokioista muistisairaille sekä hoivakoteihin viemistäni hoitajien virikekasseista. Keskustelimme sopivista, riittävän ohuista ja ikäihmisiä kiinnostavista kirjauutuuksista. Sain Kristiinan ansiosta kirjoitettua pitkän listan sopivista teoksista senioreiden kirjavinkkaukseen. Sain samalla hypistellä sekä uusia että vanhoja kotipalvelun asiakkaille varattuja teoksia. Muutoinkin oli hyvä päivittää, mitä kaikkia kirjoja on ilmestynyt viime ja tänä vuonna, sellaisia, joita seniorit voisivat kysyä hyllyjen välissä. Työhyvinvointiini liittyen pidän myös tärkeänä sitä, että sain kokeilla Kokkolassa ”rullahiiren” käyttöä, sain tietoutta työkengistä ja juttelimme myös työkyvyn ylläpitämisestä ja varhaiskuntoutuksesta. 

Ruotsinkieliseltä puolelta nappasin idean hieman uudenlaisesta lukupiiristä; mielessäni on ollut lukupiirin vetäminen työajan ulkopuolella täällä kirjastossa. 

Parin tunnin kierros kirjastoauton matkassa oli itselleni aivan uutta ja siksi mielenkiintoista. 

Koin tämän sorttisen ”koulutusjakson” erittäin antoisana, nyt kun webinaareissa on saanut istua ja töllöttää aivan väsyksiin asti. Napsin kännykälläni kuvia pääkirjastossa: palautettuja-kärryjen käyttö, uusia esittelytelineitä, uudistunut lastenosasto, omppuhyllyt erityislapsille, vinkkiteline ”Henkilökunta suosittelee – suosittele sinäkin” jne.. Jätin kiitokseksi kukan ja kortin, jossa rohkaisin muitakin kokeilemaan Vaasan AKE:n virkailijavaihtoa. 

Yövyin kaksi yötä hotelli Seurahuoneella, mistä oli lyhyt matka kävellä pääkirjastoon. Kokkolaan oli helppo tulla junalla, sillä pääkirjasto sijaitsee lähellä rautatieasemaa.  

Virkailijavaihto antoi myös Kokkolan kirjastolle eväitä; sain kiitoksia siitä, että olin antanut heille vinkkejä toimintaan. Ja tärkeää oli myös se, että virkailjavaihto tuli näin hiukan tunnetummaksi. Useampikin kirjastovirkailija osoitti kiinnostusta vaihtoa kohtaan, joten kyselyjä saattaa olla tulossa.