AKEPAMPAS VERKSAMHETSPLAN 2025
Verksamhetsårets teman
Under 2025 betonar AKEpampas tre teman, som tas upp i till exempel utbildningar, podcaster och arbetsgruppernas arbete. Temana är följande:
1. Framtidens verktyg
2. Den nationella läskunnighetsstrategin
3. Kulturell välfärd och arbetshälsa
Framtidens verktyg handlar om framtidstänk, framförhållning och beredskap. På AKEpampas vill vi erbjuda bibliotekspersonalen i regionen arbetsmetoder, kunskaper och verktyg för framtidsarbetet på biblioteket. Vi ser det som vår uppgift att testa nya saker, ge bakgrundsfakta och söka information för att sedan kunna sammanställa innehållet i lämpliga paket som bibliotekspersonalen kan använda och utveckla sin kompetens med.
I och med den nationella läskunnighetsstrategin och regionförvaltningsverkets utvärdering av basservicen tar AKEpampas itu med temat för egen del. Vi fokuserar på bl.a. samlingsarbetet, läskunnighetsarbetet och polariseringen och försöker hitta lösningar och verktyg för dem.
Kulturell välfärd och arbetshälsa lyfter fram kundperspektivet på läsning och bibliotek som en källa till kulturell välfärd och å andra sidan frågor kring bibliotekspersonalens arbetshälsa, utan att gå för långt in på kommunernas område och ansvar för att stödja sin egen personals arbetshälsa.
Årets fjärde prioritering är att utveckla samarbetet, i synnerhet mellan biblioteksnätverken.
Verksamhetsformer
Personal
AKEpampas personalresurs bibehålls på 3,5 årsverken. Uppgifterna fördelar sig i huvudsak över tre serviceplanerare.
Materialbank
Materialbanken är färdig och vi fortsätter komplettera, marknadsföra och använda den. AKEpampas kuraterar, beskriver, taggar och tipsar regionens bibliotek om innehållet i materialbanken.
Material för utlåning
AKEpampas har utvecklat utbudet av material för utlåning, och materialet rör sig smidigt i regionen. Den kommande bokningskalendern på webben inväntar Vasa stads tekniska lösning och upphandling innan kalendern kan tas i bruk i materialbanken. Arbetsgrupperna erbjuds användarutbildning om det material och de apparater som utlånas.
Utbildningar
Utbildningarna stöder årets teman, och i samband med utbildningar som ordnas på egen hand eller i samarbete med andra utvärderas och uppmuntras framför allt deltagandet och intresset bland bibliotekspersonalen inom AKEpampas. En viktig uppgift för AKEpampas är också att ordna svenskspråkig utbildning, vilket vi gör både på egen hand och i samarbete med Borgå och ÅKE-gruppen. Utgående från förslagen i regionförvaltningsverkets utvärdering av basservicen kommer vi att satsa på den strategiska planeringen av läskunnighetsarbetet samt ge utvecklingen av metoder för främjande av läskunnighet en mer framträdande roll inom fortbildningen.
Podcasten ”Pinnalla – Flytande” (Spotify)
I podcasten fortsätter vi med nya avsnitt och teman varje månad. Podcasten har blivit väl emottagen och den ger möjlighet att presentera och behandla olika teman på ett annorlunda sätt. Under 2025 görs avsnitt om bl.a. AI, bokbussar, biblioteksarbetets framtid och det svenskspråkiga biblioteksarbetet/ÅKE-samarbetet.
Mentorskap: Det finns intresse för att fortsätta verksamheten; formatet beror på hur många AKE-områden som deltar och vilka önskemål de har.
Funktionärsutbytet har väckt intresse och fått god respons under 2024. Verksamheten fortsätter också under 2025 och det blir möjligt att åka på utbyte utanför vår egen region. Utbytet ger viktigt kamratstöd och inspiration för det egna arbetet.
Biblioteksbesök: Under våren 2025 besöker vi ännu några bibliotek i regionen, varefter alla bibliotek har fått besök under ett års tid. I fortsättningen görs besök till exempel när en ny biblioteksdirektör inleder sitt arbete, när en ny lokal tas i bruk eller på bibliotekets begäran.
Arbetsgrupper: AKEpampas arbetsgrupper är Lanukkaat, BarnPampas, Seniliinit, SeniorPampas, Digiryhmä, Musaryhmä, Nyfiken och Johtajaryhmä. Avsikten är att arbetsgrupperna ska satsa mera på utveckling och att musik- och digitaliseringsteamet ska ta del av erfarenheter och verktyg från andra regioner. Till Nyfiken-gruppen, som fokuserar på invandrararbetet, behövs fler deltagare. Grupperna för barnbiblioteksarbete Lanukkaat och BarnPampas samarbetar kring innehåll om läskunnighetsstrategin, differentierad bibliotekspedagogik och polarisering. Massboktipsen fortsätter, liksom boktipscirkeln, som ger viktigt kamratstöd.
Alla grupper sammanställer bland annat handlingsmodeller som kan kopieras till andra bibliotek; alla behöver inte medverka i alla arbetsgrupper, men alla kan dra nytta av dem.
Samarbete
Vi utvecklar samarbetet med läroanstalter och ger studerande möjlighet att göra examensarbeten och praktikperioder. Samarbetet med de andra AKE-regionerna (+ VAKE) är kontinuerligt och naturligt: hit hör bland annat handboken Stigar mot kunskap, mentorskap, webbinarier, koordinatorsdagar och utbildningar. Också regionförvaltningsverket är en viktig samarbetspartner för utbildningar och arbetsgrupper; där deltar AKEpampas gärna. Utöver dessa är främjandet av den svenskspråkiga bibliotekspersonalens kompetens via ÅKE-gruppen i form av utbildningar och evenemang en viktig del av AKE-verksamheten i Vasa. Tillsammans fortsätter vi främja och medverka i Bokkarusellen, träffen för svenskspråkiga bibliotekarier, Biblioteksdagen, Smakbitar, Liboppi-kurser och e-bibliotekets svenskspråkiga samling.
Andra enskilda samarbetspartner och samarbetsprojekt är bland annat Långfika med Västerbotten och ett samarbetswebbinarium med Luleå bibliotek.
Dessutom vill AKEpampas utveckla samarbetet med biblioteksnätverken under 2025. Vi kommer därför att återinföra AKEs styrgrupp, som består av representanter för tre nätverk, regionförvaltningsverket och AKEpampas. Styrgruppen samlas två gånger per år och dess uppgift är att styra verksamheten samt utgöra en länk till biblioteksnätverken och biblioteken i regionen. Utöver styrgruppen kommer varje biblioteksnätverk att erbjudas en egen nätverksdag, där AKEpampas utbildar nätverkens personal och informerar om verksamheten.
Evenemang
AKEpampas ordnar följande evenemang under året:
- Barnbiblioteksdagar, 2 dagar fi-sv, 8–9.5.2025 (Lanukkaat och BarnPampas-arbetsgrupperna)
- AKE-koordinatorsdagar 3–4.4.2025 (i samarbete med Borgå)
- Nätverksdagar, 3 olika datum (preciseras senare)
- Dessutom medverkar AKE-personal i arrangemangen när Rådet för de allmänna biblioteken sammanträder i Vasa i maj.
Projekt: Handboken Stigar mot kunskap, som sammanställts i samarbete med utvecklingsbiblioteken i Rovaniemi, Joensuu och Kuopio, blev färdig i slutet av 2024. Under 2025 är avsikten att sprida kännedom om handbokens innehåll och utnyttja materialet i det praktiska arbetet.
Övrig verksamhet
Utvärdering och uppföljning av verksamheten
AKEpampas vidareutvecklar sin statistikföring och beaktar eventuella nya rekommendationer från UKM i fråga om utvärderingen av verksamheten och verkningsfullheten. AKEpampas gör en kundnöjdhetsenkät till bibliotekspersonalen i regionen i januari. Följande år görs en enkät till personalen om utvecklingsönskemål; de här enkäterna görs växelvis vartannat år.
Kommunikation
I kommunikationen satsar vi på att lyfta fram verksamheten och AKEpampas och att öka personalens medvetenhet. Under året införs ett nyhetsbrev som underlättar och förtydligar kommunikationen. Vi överväger möjligheterna att förse materialbanken med färdigt kommunikationsmaterial för biblioteken, till exempel enligt bibliotekskalendern. Vid sidan av webbplatsen och direkt e-post kommunicerar vi fortsättningsvis via Biblioteken.fi, Instagram, Facebook och Linkedin. Det är viktigt att ta hänsyn till regionens tvåspråkighet och satsa på översättning och eventuell textning av material.
Liboppi
Liboppi är en digital lärplattform för fortbildning som riktar sig till personalen vid de allmänna biblioteken i Finland. Med hjälp av Liboppi skapas förutsättningar för att förstärka de allmänna bibliotekens verksamhet genom att stödja personalens kompetens, bibliotekens utveckling och bibliotekens inbördes samarbete. Liboppi ger bibliotekspersonalen möjlighet till högkvalitativ fortbildning för biblioteksbranschen oberoende av tid och plats. Den digitala lärplattformen minskar behovet av utbildningsresor och förbättrar därmed i synnerhet de små bibliotekens möjligheter till kompetensutveckling.
Liboppi produceras i samarbete mellan biblioteken med regionala utvecklingsuppdrag och är avsedd för alla allmänna bibliotek i Finland. Målet med Liboppi-samarbetet är att förbättra tillgången till fortbildning och minska mängden överlappande arbete, vilket frigör resurser för till exempel regionalt nätverkande och stöd för kompetensutveckling. AKE-biblioteken kan utnyttja det nationella utbudet också för regionala utbildningar genom att ordna till exempel studiecirklar och verkstäder kring nationella kurser. Utöver det nationella innehållet har varje AKE-bibliotek en egen regional Liboppi-sektion där det kan anskaffa eller producera material för bibliotekspersonalen endast i sin egen region, om till exempel regionens särdrag förutsätter det. Produktionen av tjänster regleras i 8 § i lagen om allmänna bibliotek.
Den nationella innehållsproduktionen, utvecklingen och informationen om Liboppi koordineras av en redaktion, som består av minst en representant för varje bibliotek med ett regionalt utvecklingsuppdrag och för biblioteket med nationellt utvecklingsuppdrag. Ansvaret för att koordinera redaktionen och innehållsproduktionen på Liboppi innehas av ett av AKE-biblioteken under en tvåårsperiod. Under 2025–2026 är det Vasa som ansvarar för redaktionen och innehållsproduktionen på Liboppi. Det tekniska underhållet sköts av Åbo.
Prioriteringarna för innehållsproduktionen och den tekniska utvecklingen av Liboppi under 2025 beskrivs i den bilagda verksamhetsplanen för lärplattformen. Alla bibliotek med regionala utvecklingsuppdrag deltar i produktionen av tjänsten via det samarbete som beskrivs i verksamhetsplanen för Liboppi, men endast Vasa och Åbo, som bär huvudansvaret för innehållsproduktionen respektive det tekniska underhållet, har bifogat verksamhetsplanen till sin bidragsansökan.