AKEpampaksen palvelumuotoilun pilottihankkeen loppuraportti
AKEpampaksen palvelumuotoilun pilottihanke on nyt päättynyt! Loppuseminaari, jossa tulokset esiteltiin, pidettiin keskiviikkona 1 helmikuuta Zoomin kautta. Hankkeen loppuraportti on nyt julkaistu ja hankkeessa tuotettu palvelumuotoilun Liboppi-kurssi avataan kevään aikana. Linkki loppuraporttiin löytyy tämän tekstin lopusta.
AKEpampaksella on vuosina 2021–2022 ollut palvelumuotoilun pilottihanke. Hanke oli suunnattu lähinnä pienille kirjastoille, joilla on usein rajalliset resurssit niin rahan, ajan kuin henkilökunnankin suhteen. Tavoitteena oli, että mukana olevat kirjastot voisivat palvelumuotoilun avulla kehittää osaa toiminnastaan. Niistä menetelmistä ja työtavoista, jotka kirjastot ovat oppineet hankkeessa, voi olla hyötyä myös toiminnan kehittämisessä tulevaisuudessa. Monet kirjastot kamppailevat samanlaisten asioiden ja ongelmien parissa, ja hankkeen ajatuksena oli siksi dokumentoida ja raportoida tulokset, ratkaisut ja kokemukset niin, että muut kirjastot voivat hyötyä niistä. Loppuraportissa esitellään ne tulokset ja ratkaisut, joita kirjastot ovat saavuttaneet hankkeen aikana.
Hankkeeseen osallistui kahdeksan kirjastoa koko AKEpampas-alueelta (Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa). Mukana olevat kirjastot olivat Kruunupyyn kunnankirjasto, Lappajärven kunnankirjasto, Lestijärven kunnankirjasto, Nurmon kirjasto Seinäjoelta, Palosaaren kirjasto Vaasasta, Pedersören kunnankirjasto, Vetelin kunnankirjasto ja Vähänkyrön kirjasto Vaasasta.
Hankkeen puitteissa järjestettiin sekä kirjastokohtaisia että yhteisiä työpajoja mukana oleville kirjastoille. Työpajoja johtivat palvelumuotoilun asiantuntijat. Vuonna 2021 järjestettyjen työpajojen yhteistyökumppaneina olivat Tuomas Harviainen ja vuonna 2022 Design Studio Muotohiomo, jonka tiimin muodostivat toimitusjohtaja Pekka Toivanen, palvelumuotoilija Riikka Ahonen ja AD/ palvelumuotoilija Tuomo Väänänen.
Yhteensä järjestettiin 21 työpajaa, joista viisi oli yhteisiä. Yhteisten työpajojen aikana mukana olleet kirjastot saivat sekä oppia palvelumuotoilun teoriaa ja siinä käytettäviä menetelmiä, että kertoa ja keskustella omista hankkeista muille osallistujille. Tällä tavoin kirjastot saivat myös inspiraatiota ja vinkkejä muilta mukana olevilta kirjastoilta. Kirjastokohtaisissa työpajoissa keskityttiin oman kirjaston haasteisiin. Työpajojen välissä kirjastot toimivat itsenäisesti kehityshankkeidensa kanssa AKEn tukemina.
Hanke päättyi vuoden 2022 lopussa. Kaikkien mukana olleiden kirjastojen kehittämishankkeet eivät ehtineet eri syistä valmiiksi, ja työ jatkuu itse hankkeen päättymisen jälkeen. On kuitenkin korostettava, että palvelu ei tule koskaan täysin valmiiksi, vaan sitä täytyy säännöllisesti arvioida ja kehittää edelleen sitä mukaa kuin yhteiskunta ympärillä muuttuu!