Matkakertomus Kalajoen ja Oulun kirjastovierailuista 11.-12.12.2018

Terveisiä Oulusta!                     Hälsningar från Uleåborg!

Iloisessa matkaseurassa oli mukava käydä tutustumassa Kalajoen ja Oulun uusimpiin kirjastoihin.

Linja-auto lähti tiistaina klo 14 Seinäjoelta ja poimi matkan varrelta kyytiin porukkaa Vaasasta ja Kokkolasta, eli yhteensä 39 kirjastolaista osallistui AKE:n eli Vaasan kaupunginkirjaston alueellisen kehittämistehtävän merkeissä järjestämälle kirjastovierailulle.

Kalajoen vasta-avattu pääkirjasto

Ensimmäinen pysähdyspaikka oli Kalajoen uudessa kulttuuri- ja kauppakeskuksessa nimeltä Merta, jonka yläkertaan oli syyskuussa avattu pääkirjastolle upeat tilat. Palvelupäällikkö otti meidät vastaan ja saimme ihastella uusia tiloja esittelykierroksen aikana. Varastokokoelma on asiakkaiden käytössä tiivishyllyissä.

Kalajoen kirjaston esittelykierros 11.12.18
Kalajoen kirjaston esittelykierros 11.12.18
Kalajoen kirjaston kahvio ja lehdet 11.12.18
Kirjaston kahvio, jossa myös sanoma- ja aikakauslehdet asiakkaiden luettavana

 

Kalajoen kirjasto leffateatterin mainos 11.12.18
Leffateatterin mainos

 

Kirjaston erikoisuutena oli tilan perällä sijaitseva elokuvateatteri, joka oli yksityisen yrityksen omistama.

 

 

 

 

Tunnin vierailun jälkeen matka jatkui kohti Oulua ja ilta yhdeksältä olimmekin perillä.

Aamupäivän ohjelma Oulun pääkirjastossa

Keskiviikon ohjelma alkoi klo 8.30 tutustumisella Oulun pääkirjastoon.

Oulun kaup.kirjaston uusi nuorisotila 12.12.18
Entinen työhuone oli muutettu nuorten tilaksi

 

 

 

Itse kirjastoa oli muutettu siten, että väliseiniä oli kaadettu ja mm nuorisolle tarkoitettuja kirjastotiloja oli näin saatu suurennettua

 

 

 

 

Sarjiston mangakokoelma sekä lastenosaston uudistettu satuhuone

Oulun kaup.kirjasto Laituri 12.12.18
Tapahtuma ja näyttelytila Laituri

 

 

Alakerran paraatipaikalle oli yleisölle avattu tapahtuma ja näyttelytila Laituri, jossa kirjasto voi järjestää mm kirjailijavierailuita. Tila toimii myös kokeilupisteenä, jossa seudun yritykset esittelevät innovatiivisia tuotteitaan ja tuovat niitä asiakkaiden kokeiltavaksi.

 

 

 

 

 

 

Ryhmämme jaettiin kahteen osaan ja ryhmä 1 saikin kuulla lisää Kohasta, Finnasta, kellutuksesta, keskitetystä aineistonvalinnasta ja uutuusaineiston nopeasta käsittelystä asiakkaalle.

Kirjastoreitte esite Oulun kirjasto 12.12.18

Ryhmälle 2 esiteltiin lasten- ja nuorten kirjastopalveluja, lukuopas-palvelua, kirjametroja ja tapahtumayhteistyökuvioita.

 

Tässä lyhyesti ryhmä 1 esitelmistä:

Outi-kirjastoihin kuuluu 15 kuntaa ja yhteensä 52 kirjastoa ja kirjastokimpalla on yhteinen asiakas- ja aineistorekisteri sekä kirjastojärjestelmä. Heillä on ollut Koha kolme vuotta käytössä. Koha-kirjastojärjestelmä perustuu avoimeen lähdekoodiin, ja sitä ylläpitää ja kehittää Koha-Suomi. Voit lukea lisää tästä kirjastojärjestelmästä https://koha-suomi.fi/

Kaikki Koha-kirjastot luetteloivat Täti-tietokantaan ja heillä on lisäksi pääsy Melindaan. Saimme myös kuulla, että Melinda integraatio on tulossa Ouluun keväällä 2019.

Esitelmä slide Oulun kaupunginkirjasto 12.12.18

Finnan käyttöönottoa alettiin suunnitella viime vuonna ja helmikuussa se otettiin Outi-kirjastoiden verkkosivustoksi. Finna toimii heillä suomeksi ja englanniksi. Asiakkaiden verkkomaksaminen onnistuu suomi.fi:n sivuston kautta.

 

Kellutusta ja hankintaprosesseja

Oulun kaupunginkirjaston kehittämisen osa-alueista saimme kuulla lisää mielenkiintoisia asioita:

Vuonna 2013 kokeiluna alkanut aineistojen kellutus on nyt otettu osaksi kirjaston normaalia toimintaa. Myös kirjastoauton aineistot kelluvat ja joo, myös aikakauslehdet. Eli kaupungin kaikkien 24 kirjaston aineistot kelluvat nykyään. Pääkirjasto on ns. kuivuva kirjasto eli sinne ei palaudu niin paljon aineistoa kuin on lainattu. Toiset kirjastot ovat taas tulvivia, eli palautus on runsaampaa kuin lainaus. Nyt Oulussa mietitäänkin tasapainotustoimenpiteitä. Tästä huolimatta uudessa aineistossa ei ole kokoelmamerkintää. Kellutus onkin lisännyt varausten määrää huimasti, noin kolmanneksella, eli varauksia alkaa olla noin 300 000 tänä vuonna.

Oulun pääkirjasto ulkoa 12.12.18
Oulun pääkirjasto

Hankintaprosessi on myös muuttunut, kun vuonna 2016 siirryttiin keskitettyyn aineistonvalintaan. Tässä mallissa kokoelmapalvelun 18 henkilöä tekee aineistonvalinnan- ja hankinnan 24 toimipisteeseen. Uuden hankintaportaalin käyttöönoton tämän vuoden lopulla toivotaan vielä helpottavan aineiston tilaamista. Hankintaportaali keskustelee Kohan rajapinnan kanssa ja tilausvaiheessa saa jo luettelointitiedot samalla kertaa.

Keskitetyssä aineistonvalinnassa on myös testattu viime vuoden syksystä lähtien aineiston nopeaa liikkeelle laittoa; tässä on tarkoitus saada aineisto nopeammin asiakkaalle ja aineisto lähtee eteenpäin tarroitukseen jopa pelkällä minitietueella. Kirjat tulevat valmiiksi muovitettuna, joten saapuva aineisto on valmiina lainattavaksi jo parissa päivässä.

 

Biblioteksbesöken till Ritaharju, Hiukkavaara samt Kastelli

Efter lunchen var det dags att hoppa i bussen för att bekanta oss med tre av stadens intressanta ”kombibibliotek”. Först i turen var Ritaharju bibliotek, ett bibliotek som fungerar både som ett skolbibliotek samt ett allmänt bibliotek med meröppet. Skolan har 1200 elever och bibliotekets informatiker är anställd både av stadsbiblioteket samt av skolan. Samarbetet med skolan är tät och informatikern är med i skolans vardag; att inspirera till läsning är ett tema som biblioteket fokuserat på inom olika projekt de haft tillsammans med skolan.

Ritaharjun kirjaston esittely 12.12.18
Ritaharjun monitoimitalon kirjasto, avattu 2010

 

 

Ritaharju bibliotek, ett bibliotek som fungerar både som ett skolbibliotek samt ett allmänt bibliotek med meröppet //  Ritaharjun kombikirjasto on kirjasto, joka toimii koulu-, lähi- sekä omatoimikirjastona

 

 

 

 

I Hiukkavaara är biblioteket beläget vid ett allaktivitetshus, där finns en skola för årskurs 1-4, daghem, barnrådgivning, ungdomsgård samt idrottshall. Byggnaden öppnades 2017.

Hiukkavaaran aula 12.12.18
Hiukkavaaran monitoimitalon aula

 

Hiukkavaaran aulaa

 

 

Kvällstid samt lördagar håller Oulun opisto/ vuxeninstitutet sina kurser i huset, likaså är idrottsföreningar också aktiva då.

 

Hiukkavaaran kirjasto 12.12.18
Hiukkavaaran monitoimitalon kirjasto

 

 

 

 

In i biblioteket kommer man då huset är öppet, så inga inloggningar behövs. Funktionären är på plats 3 timmar per dag.

 

 

 

 

 

 

Hiukkavaara näkymä ulos 12.12.18
Hiukkavaara on kasvava lähiö

 

 

 

Framtidens Hiukkavaara kommer
att inrymma 40 000 invånare.

 

 

 

 

 

 

Kastellin kirjastoa ulkoa 12.12.18
Kastellin monitoimitalo

 

Kastellin monitoimitalo avattiin vuonna 2014 ja se on 1500 oppilaan koulukeskus, eli saman katon alla toimii päiväkoti, peruskoulu ja lukio. Kirjaston lisäksi täältä löytyy nuorisotila ja salibandyn kansainväliset kisavaatimukset täyttävä urheiluhalli.

 

 

Kastellin kirjasto aulasta 12.12.18
Kastellin kirjaston aulasta kuvattuna

Kastellin kirjasto ylhäältä 12.12.18

 

 

Kastellin kirjasto on myös kombikirjasto eli se toimii koulu-, lähi- ja omatoimikirjastona.  Omatoimikirjastoon on 16 vuoden ikäraja, tämä on yhtenäistetty ikäraja Outi-kirjastoissa.

 

 

 

 

 

Oulussa katseet ja suunnitelmat on jo luotu vuoteen 2026, jolloin siitä tulee Euroopan kulttuuripääkaupunki  www.ouka.fi/oulu2026

Kiitos Kalajoki ja Oulun pääkirjasto keskiviikon ohjelman suunnittelusta sekä kombikirjastot kun saimme vierailla luonanne!

 

Kiitos mukana olleille!                   Tack för trevligt sällskap!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *