Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Biblioteket berättar – en kurshelhet i berättande för bibliotekspersonal!

28/09/2021 @ 14:30 - 16:00

tyttö lentää kirjan päällä ja miettii kertomusta. Kaunis aurinkoinen päivä

 

 

 

 

 

 

 

Kom med på en inspirerande kurshelhet kring muntligt berättande tillsammans med GLÖD – Österbottens berättarcentrum r.f. och AKEpampas. Under hösten erbjuds ett gediget utbud av webinar och kurser där bibliotekarier i svenskfinland får förkovra sig i det muntliga berättandet  få inspiration till hur berättandet kan bli en resurs i biblioteket.

 

Berättande kan ha en läkande och helande kraft. Den som kan berätta fångar människor i alla åldrar. Utveckla ditt berättande och hitta nya sätt att levandegöra fakta och fiktion och skapa empati. Det finns inte något ämne där det inte går att hitta passande berättelser. Det är när vi delar berättelse som vi känner gemenskap och får förståelse för andra.

 

Kurshelheten leds av Lina Teir, Ann-Luise Bertell och Malin Olkkola från GLÖD – Österbottens berättarcentrum.

 

Kurhelhetens tidtabell:

 1. Muntligt berättande – rötter och vingar, ons 8 kl. 14.30-16.00.

Föreläsare:  Lina Teir, förstelektor i drama vid Universitetet Sørøst-Norge, utbildad berättare.

 

Att berätta för varandra är något vi alla gör till vardags och det anses som en av våra äldsta konstformer. Att berätta skapar samhörighet och ökar vår förmåga till empati och inlevelse. Vi använder både kropp, röst, blick och våra minnen och föreställningar för att komma i kontakt och skapa upplevelser. Under webinaret som inleder kurshelheten ger Lina Teir en teoretisk bakgrund till muntligt berättande, praktiska övningar och inspiration till hur det muntliga berättandet kan bli en resurs i biblioteket.

 

Webinaret är en obligatorisk del i kurshelheten. Ifall du missade den och vill delta fortbildningen, så kontakta anneli.haapaharju@vaasa.fi!

 

Valbara workshoppar nr. 2-4 (välj en eller flera):

2. Berätta med barn, ti 28.9 kl. 14.30-16.00

Kursledare: Malin Olkkola, programledare i Buu-klubben.

 

I den här kursmodulen går vi på ett enkelt sätt igenom hur du kan göra en sagostund för barn mer levande, genom att berätta och kanske delvis iscensätta sagan, istället för att endast läsa upp den. Du får praktiska råd och tips, och målet är att du efteråt ska kunna planera och genomföra en kort sagostund/berättarstund för barn på ditt bibliotek.

 

3. Bibliotekarien berättar, ti 12.10 kl. 14.30-16.00

Kursledare: Ann-Luise Bertell, teaterchef vid Wasa Teater och författare.

 

Varje människa har många berättelser och vi kan berätta dem! Denna kursmodul fokuserar på hur vi blir tryggare och säkrare då vi själva står i fokus. Att berätta och stå framför en publik är något som vi kan träna oss i. Ann-Luise berättar om sin egen väg till att våga stå på scenen och berätta. Hon lär ut tekniker och ger konkreta redskap för att våga vara en berättare. Vi funderar också på vilka berättelser vi själva har. Ann-Luise ser också på biblioteket ur författarens perspektiv, hur ser en bra författarträff ut på ett bibliotek

 

4. Biblioteket berättar, ons 17.11 kl. 14.30-16.00

Kursledare: Lina Teir

 

Under denna kursmodul fokuserar vi på det fysiska rummet – hur bibliotekshuset med enkla medel kan tillrättaläggas och iscensättas. Vad berättar biblioteket? Vilken stämning skapas och vilka aktiviteter inspirerar bibliotekets scenografi till? Vilka möten kan vi lägga till rätta för? Samsvarar det fysiska rummet med de värderingar, den berättelse biblioteket vill förmedla? Under kursdelen får du möjlighet att se på ditt bibliotek med nya ögon.

 

5. Avslutande gemensamt webinar, ons 8.12 kl. 14.30-16.

Webinaret leds av: Lina Teir

 

Under det avslutande webinaret sammanfattar vi kursen och återkopplar till de tidigare delarna. Vi ser på hur kursen har förändrat vår syn på berättande, på vår roll som bibliotekarie och på biblioteket som scen och mötesplats. Vi blickar framåt och formulerar på vilket sätt vi vill ta med oss erfarenheterna och våra nya kontakter vidare. Det finns också utrymme för frågor och Lina tipsar om relevant litteratur för den som vill fördjupa sig i olika aspekter av berättande.

 

Obligatorisk för alla som deltagit i någon av workshopparna

 

Anmäla dig senast 23.8 till: https://link.webropol.com/ep/kurshelhet

Du kan anmäla dig till hela kurshelheten eller till vissa delar. Del nr 1 är obligatorisk för alla och kom gärna också på del nr 5 för då sammanfattar föreläsaren kursen, presenterar uppgifter och diskuterar hur de nya kunskaperna och insikterna kan tas in i biblioteksverksamheten.

 

Utbildningen är kompletterande skolning för bibliotekets personal och hör till den regionala utvecklingsuppgiften. Utbildningen är gratis för deltagarna. Zoomlänken till webbinariet delas till de anmälda några dagar före tillfället.

 

Välkommen!

Tiedot

Päivämäärä:
28/09/2021
Aika:
14:30 - 16:00
Tapahtumaluokka:
Tapahtuma tagia:
, , , ,

Järjestäjä

AKEpampas